maandag 13 maart, 2023

Spraakmakend Dijk en Waard

Op 13 maart heeft in de grote zaal van Cool kunst en cultuur onder voorzitterschap van Elkse Doets een inspirerende en informerende bijeenkomst gehouden over de toekomst van leven, wonen en werken in Dijk en Waard.

Voormalig Rijksbouwmeester en architect Floris Alkemade en sociaal geograaf en auteur Floor Milikowski gaven hun toekomstvisie tijdens het evenement ’Spraakmakend Dijk en Waard’. Daarna volgde er een panelgesprek. De sprekers zijn vervolgens met onder meer Tim van Ruiten (Woonstichting Langedijk) en Klazien Hartog (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) uitgebreider ingegaan op hoe zij de toekomstige ontwikkeling van Dijk en Waard voor zich zien.

Aanleiding voor ’Spraakmakend Dijk en Waard’ is dat er veel veranderingen plaats vinden in de gemeente. Of het nu gaat om de ontwikkelingen in het Stationsgebied, de bouw van woningen in het gebied Westrand, de ontwikkeling van de Kanaalparkzone of de verkenning naar wat er aan woningbouw mogelijk is in Langedijk-West. Daarnaast werkt de gemeente aan een strategische omgevingsvisie.

De grootste uitdaging is dat er veel opgaven zijn, terwijl de ruimte beperkt is. Naast dat er meer woningen moeten komen en de energie verduurzaamd moet worden, wil de gemeente ook vergroenen en tegelijkertijd de mobiliteitsproblemen aanpakken.