zondag 28 april, 2024

Alkmaar wil mega-accu’s plaatsen

Het stroomnet blijft de komende jaren overvol en dat is een groot probleem voor ondernemers die met hun bedrijf van Overdie naar de Boekelermeerhaven moeten verkassen. Toch is die verhuizing noodzakelijk om zo plaats te maken voor woningen. Met twee grote accu’s wil Alkmaar de haven van stroom voorzien.

Om op industrieterrein Overdie plaats te maken voor zo’n 1.400 woningen, moeten de bedrijven verhuizen naar de nieuwe haven Boekelermeer. Eén probleem: er is geen stroom.

Netbeheerder Liander bleek na de aankoop van de grond geen nieuwe aansluitingen te kunnen maken, vertelde Jaap Schuurman, directeur van het logistiek bedrijf Stad Alkmaar eerder. En dus besloten de ondernemers eerder al het heft in eigen handen te nemen met een privaat stroomnetwerk. “We willen dat aanleggen met zonnepanelen en daarbij onderlinge afspraken maken over stroomgebruik. We hebben 21 miljoen euro subsidie uit Europa gekregen. Volgens mij is dit uniek in Nederland.”

Maar daarmee is het probleem nog niet opgelost, verklaart het college van Alkmaar. Om niet alleen het bedrijventerrein maar ook het havengebied in de Boekelermeer van genoeg energie te voorzien, ligt er nu een plan voor de aanleg van twee grote accu’s >>>